Socialen bars spåkula: SÅ BLIR NÖJESÅRET 2021

Socialen bar tar fram spåkulan och kisar in i nöjesbranschens framtid. Efter pandemimörkret 2020 så längtar vi alla efter ljus. Och ljus är på väg. Inte bara i form av fler soltimmar och en stundande vår utan också i form av coronavaccin som ger hopp om ett nytt socialt liv. Socialen bar tror på fortsatt fysisk distansering under en stor del av 2021, men vi ser samtidigt att vår bransch har anpassat sig till nya vanor och många aktörer har lärt sig att kombinera fysisk distansering med social gemenskap. Men utöver detta, hur kommer nöjesåret 2021 att se ut? Här är vår spådom:

LOKAL GEMENSKAP
Vi spår en ökad lokal, social gemenskap under 2021. I storstäderna umgås vi allt mer i lokala byar och stadsdelar där det lokala och nära upplevs som tryggt och fritt. Lokalt hantverk, företagande och kommers blomstrar, liksom lokalt kultur- och nöjesliv, nära sammanflätat med nyväckt lokalpatriotism. Vurmandet för det lokala lägger grunden för vårt nya sätt att leva – här och nu, och i framtiden.

FYSISKA MÖTEN
Vi tror på det fysiska mötets storslagna come back under 2021 trots framgångarna med streaming. Att se en människa i ögonen IRL är annorlunda än på skärm. Vi vet detta nu. Vi spår en boom av nya mötesplatser som kombinerar digitala och fysiska möten. Men vi tror också att renodlade fysiska mötesformer blir framgångsrika. Under vaccinåret 2021 vill vi verkligen mötas på riktigt – när det går och när det passar.

SKRATT
Efter all oro, rädsla och allvar som varit så längtar vi efter att sänka garden något, om än lite nervöst och trevande. Vi tror på en ny och godartad pandemi av skratt som smittar positivt och läkande. Vi tror på leende, fnittrande och skrattande människor som söker ordlös glädjekontakt – skratt som ibland bubblar okontrollerat bara för att vi är ovana, lättade eller helt enkelt bara för att vi hungrar efter att få skratta tillsammans igen. Vi spår en uppgraderad nöjesbransch som bidrar med något mer än ytlig förströelse – en bransch som framöver även bidrar med trygghet, gemenskap och samhörighet, så skratten slipper fastna i halsen.

NATTLIV
Slutligen så tror vi att det urbana natt- och utelivet kommer tillbaka 2021. Människor längtar efter nya sätt att lyssna på levande musik och nya sätt att röra sina förstelnade kroppar. Gud vad vi saknar att dansa! Vi spår mängder av nya och kreativa nattlivs-idéer som kombinerar gamla och nya umgängesformer på annorlunda och utmanande sätt. Inte bara för att coronasituationen kräver det, utan för att människor längtar efter möten och upplevelser som är genuint nya. Tajmingen är perfekt. Det är 2021 som det nya natt- och utelivet föds.

SNART ÄR DET ÄR DAGS ATT LYFTA
Nöjesbranschen har blivit rejält vingklippt under pandemin och till alla er kämpande nöjeskolleger som idag hänger med slaka vingar så vill vi bara säga: Håll ut. Det finns en bit kvar, men ljuset är på väg – och ni har en särskilt viktig roll att spela under det nya året. När tiden är mogen och det är säkert att mötas igen under 2021 så måste det skina extra kraftfullt hos er. Ni är de sanna experterna på att manifestera liv och det är just liv som människor behöver känna nu – nöjesliv, kulturliv, musikliv, dansliv, skrattliv, krogliv och allmänt underbart, mellanmänskligt, socialt liv. Så gör det ni är bäst på. Spänn ut era skinande vingar. Snart är det dags att lyfta. Snart bär det iväg! 

Gott Nytt År
/Joakim Johansson
Spådomsansvarig på Socialen bar