Medelhavet möter Lugnets Industriområde

Från och med den 16 maj satsar Socialen i Hammarby Sjöstad på en udda crossover mellan Medelhavet och Lugnets Industriområde där finmat möter knegarmat i en härlig smakkrock. – På…

Från och med den 16 maj satsar Socialen i Hammarby Sjöstad på en udda crossover mellan Medelhavet och Lugnets Industriområde där finmat möter knegarmat i en härlig smakkrock.

– På Socialen gillar vi såklart social mat och dryck, men det handlar inte om traditionell fingerfood som man äter huller om buller tillsammans med andra, utan om mer ordnad social mat, säger kocken och matkreatören Herman Rasmuson som utvecklat Socialens nya kök.

Med ”ordnad social mat” menar han Spanska mackor, även kända som pintxos, som du själv väljer från ett ”mack-akvarium” och som sedan äts på egen tallrik, men gärna i sällskap med vänner. Vill du ha fler mackor är det bara att välja direkt från mack-akvariet. Efteråt räknas hur många ”mack-pinnar” som ligger på tallriken och du betalar utifrån antal pinnar.

Som kontrast till de lite lyxigare Spanska mackorna finns det också enkel knegarmat på menyn.

– Ja, fast för oss är det här knegarmat de luxe, säger Herman. Något upphöjt. Vi har inspirerats av gamla tiders mat från Lugnets Industriområde. Vi kommer att servera Bullens pilsnerkorv i originalburk med buljong och hemgjord senap och bröd. Vi har hemlagad Sjöstadskalops, stuvad Pytt-i-stek-panna och en annorlunda Majjes skagen för att nämna några av knegarrätterna. De är historiska bar-rätter med klass och de fungerar jättebra till både skumpa och öl, eller tillsammans med en kall snaps.

Utbudet av knegarmat är olika från dag till dag, men gästerna kan se fram emot både kalla och varma rätter såsom Najs Gubbröra, Norrlandspölsa med betor, Makaronilåda och Svampinjonsoppa mm.

Följ Socialen bar på Facebook här, så missar du inga sociala nyheter.

Plats: Socialen, Hammarby allé 9A, Hammarby Sjöstad, Stockholm. www.socialenbar.se

Öppettider: Tisdag-torsdag: 15-22. Fredag-lördag: 15-24. Söndag – Måndag: Stängt, men öppet för privatfester.