1000 tack till Projekt Rädda en krog

Hej, jag heter Majje Runt nyår 2020 förverkligade jag en dröm om att bli krögare och jag öppnade en liten bar i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Trots det lite…

Hej, jag heter Majje

Runt nyår 2020 förverkligade jag en dröm om att bli krögare och jag öppnade en liten bar i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Trots det lite udda öppningsdatumet så började folk droppa in. Baren upptäcktes av grannar och lokala kompisgäng som gjorde den till sitt stammisställe. Det hela började riktigt bra, men sen kom Corona-krisen i mars, gästerna glesades ut, intäkterna försvann och det kändes plötsligt omöjligt att driva bar. Min dröm, som knappt hade börjat, höll på att få ett snabbt slut. Jag ställdes inför alternativen att ge upp, och förlora allt jag hade satsat, eller att försöka ta mig igenom krisen. I just det här läget fick jag oväntad hjälp från en stamgäst på baren. Gästen hette Joakim Johansson och hade bott i Hammarby Sjöstad i 18 år och han berättade att han ville starta ett ideellt projekt som han kallade ”Projekt Rädda en krog” – och krogen han ville rädda var min. 

Här tändes såklart nytt hopp, men också ny energi för att utveckla en bättre bar-idé än tidigare tillsammans med Joakim, eller Jocke som jag nu kallar honom sedan vi blivit vänner. Jocke hade tidigare drivit restauranger och barer på Gotland och hade erfarenhet av att bygga dem med återvinningsmaterial, med massor av idéer och kreativitet och med i princip 0 kronor i budget. Det gillade jag. Utmaningen var att skapa något nytt och annorlunda, nästan utan några pengar, mitt under Corona-krisen, med mycket energi och idéer.

Det var en tuff utmaning. Vi fick jobba med det vi hade – vilket var nästan ingenting – och göra så gott vi kunde utifrån vår förmåga. Tillsammans började vi spåna idéer om vad den nya baren skulle stå för. Vi tyckte båda att det skulle vara en superlokal bar och den skulle vara folklig och varm. Vi såg framför oss en stammisbar där gästerna kände varandra mer än bara ytligt och därför visade mer hänsyn och omtanke, vilket är viktigt, inte minst nu i Corona-tider. Baren skulle bygga på social gemenskap.

Eftersom jag inte hade några gäster så kunde vi lägga tid och energi på att pyssla. Det låter kanske simpelt – pyssla – men det var vad vi gjorde. Vi klädde pelare och väggar med tidningssidor från lokaltidningen Hammarby Sjöstad. Vi skar ut porträttbilder från gamla magasin som vi hittat i soptunnor och tapetserade en åtta meter hög vägg full med människoansikten. Vi fann bilder i en bok om Lugnets Industriområde som vi ramade in i gamla tavelramar för att påminna om platsens historia. Ja, vi pysslade och det blev bättre än jag någonsin hade vågat drömma om. 

Vi filmade mycket av vårt arbete och la ut små kortfilmer på facebook och började få hejarrop och uppskattningar från lokalbor i Hammarby Sjöstad vilket kändes oerhört skönt. Jocke hade dessutom ett stort nätverk med duktiga vänner som började höra av sig och ville hjälpa till. Vinexperten Michael Wising hjälpte mig att uppgradera hela mitt vinutbud genom att välja ut både välkända och nya, spännande vinmärken. Kocken och matkreatören Herman Rasmuson klev in i köket och skapade ett annorlunda matkoncept som var en crossover mellan lyxiga spanska mackor (pintxos) och enkel knegarmat med inspiration från Lugnets Industriområde. Facebookfilmerna gjorde att fler och fler människor började höra av sig för att hjälpa oss. Kafferosteriet Ziiip Coffee skänkte en kaffekokare och kaffe för en hel månad. Grannar kom förbi och skänkte prylar till baren. Mina egna gamla vänner stöttade mig med praktiskt byggjobb, hemsidefix och hjälp med ekonomiredovisning. Vid det här laget var jag helt överväldigad av all hjälp som strömmade in – hjälp som var på riktigt.

Vi bestämde oss för att ta fram ett nytt namn och en ny grafisk identitet för baren. Jocke är egentligen skribent, men han fick bli designer och ta fram en ny, enkel look och stil. Namnet vi valde var ”Socialen” men devisen ”Socialaste baren i Sjöstaden”. Jag hade inte råd att köpa någon dyr fasadskylt att sätta upp ovanför baren, men vi lyckades tigga till oss två glassflaggor av plast som vi målade den nya loggan på.

Hela processen har varit omtumlande. Och fantastiskt kreativ. När krisen kom i mars så visste jag ärligt talat inte om jag skulle skratta eller gråta. Tillsammans med alla er som hjälpt mig, gamla och nya vänner, så valde vi att skratta. Jag är så oerhört glad och tacksam för er hjälp. Jag hoppas att ni känt samma meningsfullhet och glädje som jag har gjort. Vi har byggt något positivt tillsammans. Jag hoppas också att min historia kan inspirera andra eftersom jag känner mig väldigt stärkt som person. Gästerna har sakta börjat komma tillbaka och de har visat att fysisk distansering går att kombinera med social gemenskap. Det känns som en ny startpunkt och jag känner mig hoppfull. Tack alla goda och hjälpsamma människor för att ni finns!

One love

Majje på Socialen Bar

Följ Socialen bar på Facebook här, så missar du inga sociala nyheter.